Kategorier
Hälsa

Synundersökning – viktigt att undersöka syn och ögon 

För många så är en synundersökning en procedur som enbart ska ske innan man får glasögon eller linser. Sant är att en synundersökning utförs till stor del med detta som syfte. Besöker du en optiker så kommer denne att undersöka din syn – och vid behov, ta fram ett hjälpmedel som passa dig och din livsstil. 

Det är emellertid bara en del av synundersökning. Viktigt är att man ser en synundersökning för alla behov: det handlar även om att man kontrollerar ögonen och hur dessa mår.

 En optiker kommer att både se över din syn och hjälpa dig med att säkerställa att du i framtiden kommer att se bättre – men på samma sätt så kommer han även att undersöka dina ögon och säkerställa att du inte lider av någon ögonsjukdom som kan komma att kräva behandling hos den ordinarie sjukvården. 

Hur mår dina ögon?

Ser man till ögonhälsa så blir en synundersökning även viktig sett ur ett mer preventivt perspektiv. En optiker kommer att ge dig råd kring hur du kan få mer välmående ögon och hur du kan agera för att undvika framtida problem. Det handlar ofta om små korrigeringar i kost och livsstil – med de kan skapa en helt ny spelplan och leda till att dina ögon blir friskare. En synundersökning blir det första steget mot detta. 

Tips inför din synundersökning

Här nedan tänkte vi ge några tips inför en synundersökning och göra det enkelt för oss genom att rada upp dessa – enligt följande: 

  • Legitimerad optiker. Se alltid till att den optiker du besöker är legitimerad. Det ger dig en synundersökning för alla behov – inte enbart för att kontrollera din syn. 
  • Undvik parfym. Tänk på att fler än du kommer att besöka samma optiker. Var sparsam med parfym och undvik att röka tätt inpå besöket. 
  • Ta med. Se till att ta med exempelvis uppgifter om tidigare hjälpmedel – styrka på glasögon exempelvis. Detta ger en optiker värdefulla uppgifter och en effektivare undersökning.